Tokaji vino potiče iz severoistočnog dela Mađarske, jednog od najstarijih vinogradarskih regiona na svetu.
Regija Tokaj je poznata po kamenim podrumima za čuvanje vina koji se nalaze na mestu koje nadvisuje ugašeni vulkan planine Tokaj.
Istorija i tradicija najstarijeg vinskog regiona na svetu

Vinska tradicija u Mađarskoj traje više od hiljadu godina.
Regija Tokaj je 2002. godine proglašena UNESCO svetskom kulturnom baštinom.
Ovaj vinorodni region obuhvata 27 sela i oko 6.000 hektara vinograda.
U XVIII veku, nemački doseljenici su izgradili jedinstvene vinske podrume poznate kao „hobitske kućice“ u selu Hercegkut.
Francuski dvor i Tokaji vino

Tokaji vino je veoma cenjeno u vinskom svetu, a značajnu ulogu u njegovoj promociji imao je i francuski dvor.
Francuski kralj Luj XIV je visoko cenio i upotrebljavao Tokaji vino, što je doprinelo širenju ugleda i značaja ovog vina širom Evrope.
UNESCO zaštita i kulturno nasleđe
Regija Tokaj je 2002. godine uvedena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine, što je još jedno priznanje njegovog značaja i autentičnosti.
Ovaj vinorodni region, smešten na severnom delu Mađarske, predstavlja jedinstvenu kombinaciju istorije, tradicije i kulture vezane za proizvodnju vina.
Prvi sistem klasifikacije vinograda iz 1730. godine

Značaj regije Tokaj potvrđuje i činjenica da je ovaj region imao prvi zvanični sistem klasifikacije vinograda, uveden 1730. godine.
Ovaj sistem je doprineo zvaničnom priznavanju Tokaja kao prvog vinskog regiona u svetu 1757. godine.
Jedinstveni proces fermentacije
Proizvodnja Tokaji aszú vina je složen proces koji može trajati i do osam godina. Začarani aszú bobice, nastale pod uticajem „plemenite truleži“ gljivice Botrytis cinerea, ručno se beru i stavljaju u burad.
Zatim se postupno dodaju u grožđani matičnjak, gradeći jedinstvenu esenciju.
Fermentacija ove esencije traje izuzetno dugo, a sadržaj alkohola u finalnom vinu je samo 2-4%.
Specifičnosti vulkanskog zemljišta
- Tokaji vina dobijaju jedinstvene karakteristike od vulkanskog zemljišta u regionu.
- Vulkanski pepeo i minerali u zemljištu daju vinu bogatstvo aroma i intenzivan, sladak ukus.
- Kombinacija vulkanskog teroara, umerene klime i precizne vinifikacije čine Tokaji vina prepoznatljivima širom sveta.
Sistem vinskih podruma u regionu

Tokajski region Hegyalja poznat je po impresivnoj mreži od oko 3.000 vinskih podruma, koji su utisnuli pečat tradicionalnoj proizvodnji i odležavanju vina.
Neki od ovih podruma koriste se za proizvodnju, drugi za skladištenje i odležavanje, dok su pojedini pretvoreni u atraktivne turističke centre.
Jedno selo, Tokaj, sadrži sistem podruma na čak četiri nivoa, dugačak preko 3 kilometra.
Pored Tokajskog vina, u ovom regionu se proizvodi i poznati bermet – aromatično vino sa dodatkom lekovitih trava, koje se često služi kao aperitiv i ima bogatu tradiciju u Mađarskoj i Srbiji.
Karakteristika | Vrednost |
---|---|
Alkohol po zapremini | 5-16% |
Istorija vinarstva | Preko 8.000 godina |
Broj vinskih podruma u regionu | Oko 3.000 |
Sveobuhvatna posvećenost, od izbora lokalnog teroara do pažljive vinifikacije, čini Tokaji vina izuzetno vrednim i cenjena širom sveta.
Stručna degustacija ovih jedinstvenih vina sa bogatim ukusom pravi je užitak za vinoljupce.
Ekskluzivnost i cena na svetskom tržištu

Ovo vino je jedno među najskupljim vinima na svetu.
Cilj proizvodnje ovako retkog i uzbudljivog vina za specijalne prilike je da se Mađarska i Tokaji vrati na zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi.
Ovaj jedinstveni proizvod postavlja Tokaji kao najbolje vino na svetu, koje je pravi izbor za sve one koji traže vinske preporuke za Tokaji za slavlje i najekskluzivnije trenutke.
Zbog svoje izuzetne reputacije, kvaliteta i dostupnosti, Tokaji vino predstavlja vrhunski izbor za sve ljubitelje kvalitetnih i skupocenih vina širom sveta.
Njegovo prisustvo na najekskluzivnijim vinskim listama čini ga pravom zvezdom među vinima za specijalne prilike.