barell

Vest

25. avgust 2014.

Zemljotres u Napi

Tradicionalno trusnu Kaliforniju je juče ujutro pogodio jak zemljotres. San Francisko pamti i gore dane, ali ne i Napa, pošto je ovo bilo baš blizu.

Čarls Rihter, američki seizmolog, tvorac je tablice kojom se na osnovu nivoa oslobođene energije, najrelevantnije mere potresi. Postoji i Merkalijeva skala, ali je ona više deskriptivnog tipa (nikakav, mali, onako, pazi stvarno, lepo treslo, padale mi stvari po kući, u jeeee, ode zgrada, kataklizma...). Dakle, američku državu Kaliforniju je juče u 3:20 po lokalnom vremenu zadesio vrlo ozbiljan potres od 6.0 sepeni po pomenutoj, Rihterovoj skali. Epicentar zemljotresa je, na veliku žalost iskrenih ljubitelja vina, na svega deset kilometara od grada Nape, severnoameričke kultne vinske prestonice.

Po izjavama nadležnih, ljudskih žrtava na sreću nije bilo, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Broj povređenih ljudi se svodi na oko 170, od čega je troje zadobilo teže povrede. Građani ovog dela sveta još uvek pamte zemljotres iz 1989. godine, daleko razorniji (6.9 Rihtera) od ovog. Neslavan rekord drži osmica po Rihteru, koja je protresla San Francisko 1903. godine. Kalifornija spada u sam krem teritorija poznatih po nemirnoj zemljinoj kori. Uz neprikosnovene Japan i Čile, zatim Aljasku, Sumatru...

Ovoga puta stradali su verovatno najviše, vinski podrumi Napa doline. Bezbroj slika rasutih i rascepanih barik buradi, te polomljenih, mahom arhivskih flaša, preplavilo je internet, izazvavši iskreno saosećanje istinskih enofila. U toku je detaljna procena štete, a nama ostaje da se nadamo manjoj od onoga što možemo putem tih fotografija da vidimo. I sami smo ove godine žrtve diskutabilno legitimne, mada verovatno poludirigovane, borbe prirode sa svima nama koji manje ili više ne poštujemo njene zakone. Stoga i razumemo kako to izgleda kada se neko čudo na nekoga obruši. Uz ovu vest je potrebno naglasiti ironiju sudbine koja se manifestuje time da poslovično uvek strada onaj ko je najmanje kriv. U Napi su stradali vinari, koji tu istu prirodu bespogovorno poštuju, pošto od nje žive.

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White