barell

Vest

25. jun 2014.

Vidimo se u stratosferi – Trijumf Podruma Janko na Dekanteru

Glavni producent Janko (Dragan Vasić) i reditelj Mladen (Dragojlović), osvojili regionalni trofej na festivalu u Londonu za visokobudžetni film „Stari Zavet“

Jedan mudri prijatelj je davno rekao: „Ne mora niko da nas prima u Evropsku Uniju. Dovoljno je da oni samo malo odškrinu vrata i da mi zaglavimo nogicu.“ E pa upravo se to desilo prošle godine sa dva sjajna crvena vina Podruma Janko iz Smedereva na Dekanterovom vinskom samitu u Londonu. Tadašnje dve srebrne medalje su bile daleko više od nogice i mi smo vizionarski hrabro najavili za sledeću godinu zlato. „Stari Zavet“, nekada znan i kao „Zavet Reserve“, berba 2011, na ovogodišnjem Dekanterovom ocenjivanju dobija željno iščekivano i dugo očekivano zlato! Najzad!

Iz nekog budalastog razloga, pošto se za ovo zlato zna izvestan broj nedelja, bilo je zabranjeno to i objaviti. Da li kao demonstracija puke sile ili pak, nagrađena vina cirkaju neki „mišovi“ po laboratorijama, pa se čeka da ih ne ugine dovoljno, u svakom slučaju, srpski deo vinske planete je sa nestrpljenjem čekao trenutak da se zlato obnaroduje. Uostalom, kao i dva srebra, dvanaest bronzanih i dvadeset preporuka. Kada bi to bilo samo to, onda verovatno i ne bi, usled odloženog dejstva, bilo tolike euforije. Međutim, ovaj crveni smederevski biser obučen u svečanu, crnu etiketu potrudio se i za nešto više. Nešto mnogo, mnogo više...

U poslednje vreme su dva interesantna čoveka sa Surčinskog aerodroma pohodila London. Prvi je legendarni dr. Ćomi, vlasnik Metropolis televizije i kafanskog univerziteta sličnog naslova. Drugi se zove Mladen Dragojlović, enolog. Jedina upadljiva sličnost kod ove dve osobe su činjenice da imaju po dve ruke i noge. Sve ostalo se razlikuje, pa i finalni ishod odlaska u London. Ćomi je tražio svoju disertaciju i našao nešto što bi cenzurisao i Leri Flint, a Mladen je otišao po svoje i više nego zasluženo zlato sa Dekantera. Mlađa je svoje doneo. I nije doneo samo zlato, nego i regionalni trofej za najbolje crveno vino Centralne i Istočne Evrope u kategoriji od preko 15 funti! Stari Zavet je, pored toga, sa još šest kolega bio u konkurenciji za najbolje crveno vino uopšte!

Svega par godina od početka srpske vinske renesanse dobili smo, na najvišem nivou žigosano, veliko srpsko vino. Očekivana (od onih koji poznaju scenu, naravno) zlatna medalja je trebalo da Podrum Janko lansira katapultom u atmosferu izuzetno uspešnih u ovom poslu, ali je sada situacija malo drugačija. Katapult je poslužio nekolicini naših vinarija, a ova, vlasnika Dragana Vasića - Janka, ispaljena je raketom direktno u stratosferu odabranih. U toj stratosferi, dogodine, sigurno neće biti jedini koji govori srpski. Janko se na ovom svom uspehu galantno, ali ispravno, zahvaljuje mnogima koji su ovo lansiranje svojim radom pripremali. Ko god da je zaslužan, a Mladen i Janko naravno, neuporedivo najviše, mi se od juče (24. VI 2014.) nalazimo na popisu ozbiljnih vinskih zemalja. Malo li je braćo?

Dodatnu težinu ovom uspehu daje fakt da je nagrađeno vino kupaža kaberne sovinjona, merloa i nezaobilaznog kaberne frana. Dakle, esencijalna bordoška mešavina sa srpskog tla, rasla u srpskom hrastu. Znači, laktanje sa najjačima, po njihovim pravilima, ali sopstvenim resursima. Zbog toga je taj trofej dodatno toliko značajan. Ovaj uspeh, koji nam jasno govori da pored toga što umemo da pucamo (streljaštvo), da se bijemo (kik boks), šamaramo dlakavu lopticu (tenis), bacamo iznad vode plastičnu (vaterpolo), umemo i da pravimo vina. To treba ponavljati na nivou popularnih Hare Krišna refrena do u beskraj, pratiti dalji razvoj situacije i pomagati koliko je ko u stanju. Sve smo ovo doživeli kao sport i sad nema nazad. Gladni smo trofeja... Ovaj sa Dekantera je samo početak, ali kakav! Prvo, pa muško i to Apolon lično!

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld