barell

Vinska kultura

Vinska kultura

Kroz svaki detalj, direktno ili indirektno povezan sa vinom trebalo bi da prođe češalj vinske kulture. Vinska kultura je integrisani skup podataka, faktora i kodeksa koji uvek za bar pola stepenika podižu vino na lestvici proizvodnje i konzumacije.

vino

Kada se pominju alkoholna pića, uvek se sa nekim posebnim respektom pominje vino. Ono je uvek "nešto drugo". Tu je, ali se izdvaja. Proizvod koji se na civilizacijskoj skali šeta od diskretnog faktora dobre zabave do kategorije "božansko piće." Popularno i obožavano širom planete, slavljeno i hvaljeno u svim prilikama, neizostavno u mnogim ritualima obrednog tipa, vino je nešto zaista važno.

Doduše, nekada se sa tim malo i preteruje. Sve što je važno, sporadično dobija notu mistifikacije i postaje nešto što izvorno nije. Dodaju mu se svojstva koja realno ne poseduje i na taj način devalvira ono što zaista sadrži u sebi. A vino zaista sadrži mnogo toga u sebi. Dovoljno je samo pogledati izvesna lekovita svojstva, tipa "jednu čašu crvenog vina i to je dobro za..." Zemlje u kojima se vino pije u impozantnim količinama su ujedno i zemlje sa najnižom stopom kardiovaskularnih oboljenja. Možda je koincidencija da su to ujedno i zemlje sa izuzetno razvijenom medicinom, ali nema veze. Fakt je tu: Više vina, manje kardiovaskularnih oboljenja.

Neverovatan je broj umetničkih dela kojima je vino bilo motiv, pogonsko gorivo, stabilna epizoda... Postoje čak i pravci bazirani na vinu. Na taj način se dokazuje da vino u određenim trenucima preskače podrazumevanu kulturu i ide korak dalje. Svako vino je deo kulture, a neka su i umetnost. To bi trebalo uvek imati u vidu.

U ovom segmentu našeg portala, posvećenom vinskoj kulturi, saopštavaćemo neke bazične podatke iz sveta vina na naš način. Onako kako mi to vidimo, kako smo doživeli i u šta smo se uverili. Nema tu mnogo pametovanja, pošto je ipak puno toga u vinskoj kulturi, šarmantnom segmentu vascele kulture, subjektivni doživljaj. To znači da vam je najsigurniji put za saznavanje - čaša u ruci. Ne može vam niko objasniti da je nešto lepo, ako vama lično nije lepo. U ovoj oblasti, ipak postoji široki dijapazon lepote i nema razloga da to ne otkrivate i sami.

Bitno je da se to radi umereno i sa osećanjem odgovornosti prema sebi i drugima. I to je deo vinske kulture. Za kraj, koji je početak, samo da napomenemo:

"Vino možda ne daje odgovore, ali uspešno pomaže u zaboravljanju pitanja!"

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije