barell

Vest

25. jun 2020.

Vinđija – Treći put

U predivnom ambijentu dvorišta Kuće Vojnovića, treće prebrojavanje vinara Inđije, Fruške Gore i posebnih gostiju!

Pravu konfuziju živimo ovih dana. Vinski događaji se zakazuju, otkazuju, pomeraju, grupišu... Nekako tiho, u svoj toj gunguli, sprema se, sada već tradicionalno druženje u bezbednom dvorištu Kuće Vojnovića. Na Vidovdan ove godine (nedelja, 28. jun), sa početkom u 17 časova, više od trideset jakih vinarija, izložiće uz sve bezbednosne mere svoje bele i roze adute za predstojeće turbulentno leto, a nema sumnje da će i „crveni asortiman“ izazvati pažnju. Tom prilikom, biće podeljene nagrade i diplome vinarima, čestito osvojene na nedavno održanom ocenjivanju. Koristim priliku da ukažem i na obećavajuću svirku!

Mala digresija: Pre par godina sam se kod Bobana u čuvenom „Merak mi je“, zapanjio kad sam čuo muziku, pošto su neki ljudi uživo svirali J. J. Cale-a!? Bile su to Stare Kuke, tako da se ja lično i zbog njih radujem ovom vinskom događaju. Pored Kuka, sviraće i multipraktik brat – Ivica Stojanović, muzičar, vinar, somelijer... Ovoga puta u okviru svoje Teodulije.

Organizator VI (Vina Inđije) ove godine priprema i prelepo iznenađenje za izlagače i posetioce, a to je radno vreme festivala. Sa sumanutih 12h, početak je pomeren na 17h, kada je kompletan prostor u prijatnoj hladovini. Logično i da je kraj šaltovan sa 20h na 23h. Dakle, optimalno vreme, precizno idealan broj vinarija za potpunu pažnju posetilaca, vrhunska vina, prijatan ambijent, dobra svirka, a što se tiče predusretljivosti domaćina, tu čak i meni ponestaje reči. Samo ću reći: Koga skapiraju, tretiraju ga kao svog, a koga ne skapiraju, verovatno kapiranja i nije vredan. Prosto, to je Vinđija, veliki vinski fenomen u malom (po gabaritima samo) gradu.

Da će se skladno spajati nespojivo govori i sam uvod. Naime, veliki sam kritičar ocenjivanja vina, kao i živih svirki na vinskim događajima. Ocenjivanju vina sam dao i lični doprinos, samo iz jednog razloga. Prošlogodišnje je urađeno perfektno, pod komandnom palicom Vuka (Vuletić), Ivana (Nikolić) i Slavka (Resman).  Toliko su čestito ocenili vina da nisam mogao da odolim. Verujem da je to i ove godine ispalo kako treba, a u šta će se uveriti svi prisutni, na predstojećem festivalu. Žive svirke na vinskim manifestacijama ne volim, mahom zbog nepoštovanja izvođača, koji su uvek u trećem planu (sem duvačkih barikiranih ansambala koji bukom ozbiljno skrenu pažnju). Teodulija i Stare Kuke će se svakako izdići iz neprimetnosti i snažno začiniti događaj. Tako da je 28. jun 2020. datum kada se dolazi u Inđiju, a predrasude ostavljaju kod kuće.

Epizoda Vrućeg Vetra u kojoj publika i fudbaleri biju sudiju sa entuzijazmom jeste neki naš folklor. Inđija je metropola između ostalog i zbog džentlmenstva, pošto je bez gutanja knedli prihvaćena pobeda vinarije iz rivalske Stare Pazove (vino Morava, Majorsky). Sudije nisu dobile batine nego gulaš & dnevnice. Kad smo kod gulaša, odnosno hrane, ove godine će biti malo pojačana štandovska ponuda prehrambenih proizvoda.

Festival će u 19h otvoriti predsednik opštine g. Vladimir Gak. Opština Inđija je pokrovitelj manifestacije. I ove godine će biti organizovana radionica Vuka Vuletića, koji će nakon prošlogodišnje penušave, ovaj put šarati šardoneima sa raznih meridijana. Termin radionice je 17h. Sve u svemu, Vinđija stoji na braniku taninske otadžbine Srbije, a jedino što od zaraze obećava su zarazno dobro raspoloženje i vrhunski provod. Nema neopravdanih izostanaka... Vidimo se!

 

Profesor Dionisije

"Gledajući kako se u najgorim mukama unutar ogromne bačve davi poslednja supruga njegovog strica, mali Džonatan reče - U vinu je i strina!"

iz romana "Svedok fermentacije", anonimni autor