barell

Vest

25. jun 2020.

Vinđija – Treći put

U predivnom ambijentu dvorišta Kuće Vojnovića, treće prebrojavanje vinara Inđije, Fruške Gore i posebnih gostiju!

Pravu konfuziju živimo ovih dana. Vinski događaji se zakazuju, otkazuju, pomeraju, grupišu... Nekako tiho, u svoj toj gunguli, sprema se, sada već tradicionalno druženje u bezbednom dvorištu Kuće Vojnovića. Na Vidovdan ove godine (nedelja, 28. jun), sa početkom u 17 časova, više od trideset jakih vinarija, izložiće uz sve bezbednosne mere svoje bele i roze adute za predstojeće turbulentno leto, a nema sumnje da će i „crveni asortiman“ izazvati pažnju. Tom prilikom, biće podeljene nagrade i diplome vinarima, čestito osvojene na nedavno održanom ocenjivanju. Koristim priliku da ukažem i na obećavajuću svirku!

Mala digresija: Pre par godina sam se kod Bobana u čuvenom „Merak mi je“, zapanjio kad sam čuo muziku, pošto su neki ljudi uživo svirali J. J. Cale-a!? Bile su to Stare Kuke, tako da se ja lično i zbog njih radujem ovom vinskom događaju. Pored Kuka, sviraće i multipraktik brat – Ivica Stojanović, muzičar, vinar, somelijer... Ovoga puta u okviru svoje Teodulije.

Organizator VI (Vina Inđije) ove godine priprema i prelepo iznenađenje za izlagače i posetioce, a to je radno vreme festivala. Sa sumanutih 12h, početak je pomeren na 17h, kada je kompletan prostor u prijatnoj hladovini. Logično i da je kraj šaltovan sa 20h na 23h. Dakle, optimalno vreme, precizno idealan broj vinarija za potpunu pažnju posetilaca, vrhunska vina, prijatan ambijent, dobra svirka, a što se tiče predusretljivosti domaćina, tu čak i meni ponestaje reči. Samo ću reći: Koga skapiraju, tretiraju ga kao svog, a koga ne skapiraju, verovatno kapiranja i nije vredan. Prosto, to je Vinđija, veliki vinski fenomen u malom (po gabaritima samo) gradu.

Da će se skladno spajati nespojivo govori i sam uvod. Naime, veliki sam kritičar ocenjivanja vina, kao i živih svirki na vinskim događajima. Ocenjivanju vina sam dao i lični doprinos, samo iz jednog razloga. Prošlogodišnje je urađeno perfektno, pod komandnom palicom Vuka (Vuletić), Ivana (Nikolić) i Slavka (Resman).  Toliko su čestito ocenili vina da nisam mogao da odolim. Verujem da je to i ove godine ispalo kako treba, a u šta će se uveriti svi prisutni, na predstojećem festivalu. Žive svirke na vinskim manifestacijama ne volim, mahom zbog nepoštovanja izvođača, koji su uvek u trećem planu (sem duvačkih barikiranih ansambala koji bukom ozbiljno skrenu pažnju). Teodulija i Stare Kuke će se svakako izdići iz neprimetnosti i snažno začiniti događaj. Tako da je 28. jun 2020. datum kada se dolazi u Inđiju, a predrasude ostavljaju kod kuće.

Epizoda Vrućeg Vetra u kojoj publika i fudbaleri biju sudiju sa entuzijazmom jeste neki naš folklor. Inđija je metropola između ostalog i zbog džentlmenstva, pošto je bez gutanja knedli prihvaćena pobeda vinarije iz rivalske Stare Pazove (vino Morava, Majorsky). Sudije nisu dobile batine nego gulaš & dnevnice. Kad smo kod gulaša, odnosno hrane, ove godine će biti malo pojačana štandovska ponuda prehrambenih proizvoda.

Festival će u 19h otvoriti predsednik opštine g. Vladimir Gak. Opština Inđija je pokrovitelj manifestacije. I ove godine će biti organizovana radionica Vuka Vuletića, koji će nakon prošlogodišnje penušave, ovaj put šarati šardoneima sa raznih meridijana. Termin radionice je 17h. Sve u svemu, Vinđija stoji na braniku taninske otadžbine Srbije, a jedino što od zaraze obećava su zarazno dobro raspoloženje i vrhunski provod. Nema neopravdanih izostanaka... Vidimo se!

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")