barell

Vest

21. februar 2018.

Vidimo se u halama 3 i 3A

Od četvrtka do subote (22 – 24. februar) na Beogradskom Sajmu se održava tradicionalni BeoWine fair. Kapije otvorene već od 10h.

Novi BeoWine fair (BWF) će se održati od četvrtka do subote (22 – 24. februar) u halama 3 i 3A Beogradskog Sajma. Od prvobitno najavljenog fizičkog odvajanja vinskog sajma i sajma turizma se odustalo iz tehničkih razloga. Naime, bilo je moguće odvojiti ga u tri manje hale ali samo ove godine. Taj prostor je za sledeću godinu već rezervisan, pa bi došlo do konfuzije. BWF je ozbiljan događaj i nije uputno šetati ga čergarski od slučaja do slučaja. Kompromis je pronađen preseljenjem u verovatno najkomfoniju halu (Hala 3, odmah posle ulaza sa leve strane), ali i prateću 3A. Dakle, prostora će, kao i izlagača biti više no ikada. Ostaje da se reše putnici – prolaznici, odnosno ljudi koje BWF ne interesuje. Organizatori najavljuju da će omogućiti, za vina nezainteresovanim osobama, da od ulaza prođu direktno na Sajam Turizma.

Na ovaj način je učinjeno nešto čemu nismo baš skloni, a to je pretvaranje mane u prednost. Bilo je dosta skeptika uplašenih za posećenost u slučaju da se na BWF ide namenski. Nije bilo razloga za skepsu, pošto vino iz dana u dan ima sve više obožavatelja. Fakt je da BWF svake godine doprinese regrutovanju novih vinskih pristalica (onih prolaznika iz prvog pasusa), pa će se ta misija i u ova tri dana nesmanjenom žestinom nastaviti. Još jedan momenat je jako bitan, a odnosi se na visinu hale. U zemlji imamo dosta salona, festivala i sajmova koji se odvijaju u prostorima sa skoro pa spuštenom tavanicom. Sajam ispod sača? Kada je veliki broj izlagača prisutan i ako je posećenost odlična, vrlo često se diše „na škrge“. Hala 3 je i više nego komotna po tom pitanju.

Ko dolazi, a ko ne dolazi? Već godinama se, a sada sve intenzivnije, priča o BWF kao klaster sajmu. Obilje događaja sa niskom kotizacijom, koja je negde i besplatna, omogućila je velikom broju vinara da se finansijski povoljnije predstave širom zemlje. BWF je ipak centralni događaj tog tipa i jedini sajam sa jasnom poslovnom komponentom. Međutim, on ipak predstavlja prevelik materijalni zalogaj za vinarije sa nevelikom proizvodnjom. Nastupi preko udruženja, kroz participiranje u zajedničkom štandu su stoga nekoliko puta isplativiji, a neretko i sponzorisani (sa strane ili iznutra). Nekima je i samo sipanje vina (žargonski – prosipanje) za efektivnih skoro 30 sati nastupa priličan izdatak („Popiše mi pola proizvodnje...“).

Ove godine tradicionalno neće biti „Negotinaca“, ali je iznenađenje neopravdani izostanak „Šumadinaca“, na čiji štand se BWF publika već navikla. „Kazneni odred“ Župljana će biti na položajima, „Beograđani“ takođe, naša braća vinari iz Republike Srpske se podrazumevaju... Vojvođanski vinari će „napasti“ sajam kroz veliki broj pojedinačnih štandova. Biće hrvatskih vinarija koje ne propuštaju ovaj događaj, zatim zaista veliki broj italijanskih vinarija, ali i neka iznenađenja. Najveće poštovanje zaslužuju oni koji bukvalno svake godine samostalno nastupaju. SERSA će imati „pod sobom“ višenamenski prostor nazvan Tejsting Rum u kome će biti moguće izdvojiti se i testirati na miru neke stvari. Prateći program će se boriti, nadamo se vrlo uspešno, za svoj prostor pod nebom. Biće tu mudrih rečenica na razne teme, nema sumnje. Objaviće se rezultati tradicionalnog uvodnog takmičenja i dodeliti nove „Hit BWF-a“ nagrade. Ova nagrada za utisak je, po šarmantnoj ideji Nikole Vukovića, ustanovljena prošle godine. Dodeliće ih se nekoliko, uz prateća objašnjenja.

Očekuju nas tri lepa, sadržajna i bogata dana pod kupolama Beogradskog sajma. BWF ima sve! Ima odabrane izlagače, sposoban menadžment, brojnu publiku, funkcionalan prostor, odličnu logistiku, poslovni potencijal... Kao takav, zaista predstavlja nezaobilaznu kotu u kalendaru svakog ljubitelja vina. Takve tvrdnje matematički dokazuje i podatak da se na BWF-u pojavi najveći broj vinara, što kroz neposredno učešće, što na formacijskom mestu posetioca. Stvarno teško za propustiti...

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld