barell

Događaj

7. mart 2019.

Kratko i jasno – Nikad nije kasno

Oko 250 svedoka je prisustvovalo premijeri još jednog odličnog srpskog vina. I ne samo to...

Šalter naše lokalne pekare je umereno problematičan. Postoji tu neki nepotreban stepenik (Kad zidate, gledajte da vam je sve u nivou – prim. aut.), koji sam nazvao dželatom za trapave. Ruku na srce, verovatno niko tu nije realno povredio primicač (hvala Dejanu Savićeviću, bez koga se ne bi čulo za ovaj deo tela). E pa baš juče, spotače se bakica, nakon što je izmaltretirala hlebnim prohtevima prodavačicu: „Ne taj, rešiji... Ne ni taj, nije naras’o... Ne, onaj iza.“ Elem, pade baba, meni iza leđa. Čuvši udarac, okrenuo sam se i video nešto potpuno neverovatno. Valjda sedam klinaca iz obližnje, desete gimnazije, pritrčalo je da podigne babu.
Naravoučenije: Dobra su nam deca, samo što se na dobro retko obraća pažnja.

Da, deca su nam dobra, što je jako važno. Posebno za ovaj tekst. Šta god mislili o Grand produkciji kao instituciji, definitivno ne možete izbeći respekt. Količina respekta je razmera ličnih afiniteta, objektivnih sagledavanja rasta poslovanja i fakta da takva produkcija jednostavno mora postojati. Grand je tekovina izvorne i čiste estradne filozofije, kojoj je temelje na izvestan način u zemlju zabo pokojni i dragi Raka Đokić. Jedna od perjanica produkcije je svakako emisija koja je postala brend, a zove se „Nikad nije kasno“. Ovo čedo g. Žike Jakšića od juče više nije samo TV šou. Emisija sada ima svoju boju, kiseline, nešto preko dva grama rezidualnog šećera, uklopljenu taninsku matricu... Kratko i jasno – Emisija je dobila svoje vino.

Promocija vina „Nikad nije kasno“ pred oko 250 zvanica predstavljala je kombinaciju kulturnog estradnog mejnstrim događaja i otmene vinske prezentacije. Ako neko smatra da su to dva sveta, onda njegova zabluda zahteva temeljnu liposukciju. Estrada i vino se sve više mešaju: Vinarija Zvonko Bogdan, Vista Hill (Živojinovići), vino Toma Zdravković... I evo sada vina „Nikad nije kasno“! Od trenutka u kome se za vino nešto načulo, definitivno nije postojala osoba bez primisli da je to još jedan veseli projekat koji će napasti rafove vinoteka banalnim oslanjanjem na ime emisije. E pa od juče nije baš najjasnije ko će tu kome pomagati. Kvota za događaj u kome će vino biti večnije se survala na svega 1.5 i dodatno pada.

Dakle, „Nikad nije kasno“ (NNK), ali nekada može biti rano. Emotivni pristup družine koja stoji iza ovog projekta, više puta ispoljavan na samoj promociji, donekle oslikava i priču o vinu. Vino je svakako izašlo prerano (još se nije totalno „opasuljilo“ u flajci), pošto je neizdrž u Jakšića pobedio. Znajući šta imaju, potrčali su da to podele i obznane. Dok se NNK poput paučinastih niti raširi po Horeci, sve će da čučne i najveći baksuzi će biti prinuđeni da priznaju postojanje još jednog našeg odličnog vina. Vino NNK je odlično ali i važno. Širi aspekt važnosti se ogleda u sastavu kupaže.

Međutim, prvo o „družini“... Naime, radi se o hermetičnom trouglu koji čine: Žika Jakšić, Marko Malićanin i Andrija Jakšić. Prva dva eksperta u svom poslu (estradni mag i izuzetan enolog) ćemo ovde malo ostaviti po strani. Suština priče je dobri momak Andrija... On spada u onu decu koja će uvek podići babu ispred pekare (metafora – za one sa jeftinijim ulaznicama). Mislim da je Srbija dobila još jednu veliku nadu enologije, gledano čak i šire. Napolju je završio visoke škole (Nemačka) i vratio se da u Srbiji započne karijeru. Vezao se za Malićanina i priredio ocu, porodici, Župi (postojbina Jakšića) i Srbiji, vino za poštovanje.

NNK (2016, 14% alc.) je raskošna crvena kupaža, čiji bi sastav predstavljao potpuno iznenađenje da nije Creda crvenog iz sjajnog Virtusa (prokupac, marselan, kaberne sovinjon i pino noar). Malićanin i Jakšić su se takođe odlučili za kaberne sovinjon, marselan i prokupac, a kočoperni „Napa pino“ iz Creda preventivno i vrlo uspešno dublira bordovski burazer kabernea – merlo! Za sada kvartet u boci vredno vežba. Vino NNK je predstava u kojoj uloge jesu podeljene, a neka dva tri meseca su dodatno potrebna da se umetnici unutra potpuno uigraju. Konkretno, aromatika je još uvek umereno disperzivna, mada tu postoji i danak nemogućnosti dekantiranja na samom događaju. Osamnaest meseci srpskog barika od brižljivo odabrane građe definitivno ostavljaju trag, ali diskretan i „podupirući“. U pitanju je odlična investicija, nesumnjivo.

Dakle, izuzetno emotivno i inspirativno veče po više pitanja, naročito piscu ovih redova... Pevala se naša himna „Nema povlačenja, nema predaje“, upoznao sjajan mladi enolog, probalo izuzetno perspektivno vino, a i misija koju sam uzeo kao zadatak (otimanje marselana Francuzima) poprima sve ozbiljnije razmere. Neka nam je dobrodošla još jedna odlična vinarija (koja trenutno gostuje u Rubinu)!

 

Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije