barell

Vest

29. oktobar 2018.

Dan Enolucije – Deseti praznik vina u Lazarevcu

U novoj hali SC Kolubara (10. novembar 2018, 12h, Lazarevac) održaće se po deseti put Festival srpskih vina.

Na fenomen srpskog vina ukazuju ne samo brojke („Znam, znam, cifre ne lažu...“ – Sofronije) već i čitava lepeza pojava koje ga prate. Sajmovi, festivali i saloni, sa manje ili više uspeha se održavaju širom zemlje. U pitanju je vinska aždaja, pošto na jedan ugašen festival niknu nova dva. Jedan od njih, nastao među prvima, ne samo da se ne gasi, već raste iz godine u godinu. Naravno, u pitanju je veliki praznik za Lazarevac i okolinu – Festival srpskih vina (FSVL)! Ove godine, po deseti put ćemo na jednom mestu imati veliki broj izlagača (oko 70) i verujemo, odličan odziv publike.

Prošle godine se FSVL preselio iz male hale (sa dušom) u veliku i prelepu (u fazi sticanja duše, ali daleko većih kapaciteta). Delovalo je da publike ima manje, ali je u pitanju klasična optička varka. Duplo više izlagača i tri puta veći prostor su izazvali blagotvorni efekat komotnosti... Ozbiljni brendirani štandovi su zamenili „astalčiće“ i sada to izgleda maksimalno profesionalno za festival na kome nema kotizacija za izlagače, a i ulaz je slobodan.

Da se može uvek za po korak dalje, dokaz je nova veb stranica FSVL, odnosno festivalvinalazarevac.com, na kojoj je moguće poslati prijavu za učešće. Veb stranica će pružati informacije o samom događaju, a u budućnosti i o svemu što se dešava u vinskom svetu i vezano je za Lazarevac. Poseban status na stranici će imati one vinarije koje već godinama izlažu na FSVL. Za sledeću godinu i ulazak u drugu deceniju već se spremaju još neki noviteti, ali da se vratimo na aktuelni događaj.

Ponovo će stubovi manifestacije biti promocija vina od autohtonih, odomaćenih i novostvorenih sorti grožđa, zatim čuvanje plamena nedavno proslavljenog Međunarodnog Dana Prokupca, kao i promocija vina iz lazarevačkog kraja. Za lazarevačka vina je nedavno stigla vredna potvrda kvaliteta sa takmičenja u Bergamu, gde je vinarija Carpe Diem iz Zeoka dobila zlato za vino Cabernet Sauvignon (2015). Ova medalja je pravi melem za vinarstvo Lazarevca i okoline, pošto predstavlja nesumnjivu potvrdu kvaliteta. A sjajnih vina iz Lazarevca ima još nekoliko, pa bi zaista valjalo dobrano obratiti pažnju na štandove domaćina.

Biće to svakako ozbiljna revija vina ovenčanih brojnim medaljama sa takmičenja širom sveta. Nedavno je pisac ovih redova (selektor FSVL) dobio novinarsko pitanje: „Na koje vinarije posebno da obratimo pažnju?“ Odgovor je samo jedan: „Na sve!“ U bezbednoj smo zoni čistog ukusa, pošto kvalitet već nekoliko godina nije sporan. Nije sporan na kompletnom prostoru, od krajnjeg severa zemlje, do Metohije. A vino pravimo duž cele zemlje, bez geografskog prekida, što je jako važan fakt!

Dakle, sever Vojvodine, Srem, Banat, Beograd, Pocerina, Šumadija, Župa, Negotin, Toplica... Vrhunska vina iz svih krajeva Srbije na jednom mestu, u prelepoj novoj hali SC Kolubara. Datum je, po običaju druga subota u novembru, 10. novembar, a vreme – 12h... Za vinoljupce iz Beograda je obezbeđen (tamo i nazad) besplatan prevoz (prijava na sajtu), a toliko košta i ulaznica. Vidimo se na najomiljenijoj vinskoj manifestaciji u zemlji!

 

Profesor Dionisije

"Gledajući kako se u najgorim mukama unutar ogromne bačve davi poslednja supruga njegovog strica, mali Džonatan reče - U vinu je i strina!"

iz romana "Svedok fermentacije", anonimni autor