barell

Vest

2. oktobar 2018.

Beogradska nedelja restorana

Od ponedeljka (1. oktobar 2018.) do nedelje (7. oktobar 2018.) u pedeset beogradskih restorana se održava „tihi prehrambeni miting“ pod nazivom Beogradska Nedelja Restorana.

Frontalna disperzivna akcija pod nazivom Beogradska Nedelja Restorana (BNR), pod sloganom „Svi ste pozvani", a iza koje stoji časopis „Vino & Fino“ po prvi put se, što piše u naslovu, održava u Beogradu. Pedeset beogradskih restorana koje su selektovali organizatori, ponudiće specijalni meni svojim gostima po uniformnoj ceni od 1200 dinara. Dakle, za deset evra, raskoš gastronomskog manevra.

Kada mi je genijalni kum Ćosa pre dvadeset godina obesmišljavao materijalno bogatstvo rečima: „Mali, ne možeš da ručaš deset puta dnevno. Ručak je jedan... Eventualno dva, da otkačiš babu.“, nisam ni pretpostavljao kako ta istina nosi sa sobom određen bol. Makar i u drugom kontekstu. Da su moguća bar četiri ručka i tri večere dnevno, onda bi se moglo obići svih pedeset restorana u ovoj neodoljivo napornoj nedelji.

Specijalno kreirani obroci za ovu manifestaciju naravno da nisu nešto po principu „Sad, pa nikad!“ Svakako da će biti izvodljivo sve to konzumirati i kasnije, pošto restorani nastavljaju da žive i posle, ali je vrlo interesantno isprobati predviđeno baš u ovom periodu, te izvesti sopstvene komparativne zaključke. Na spisku restorana se nalazi poprilično širok dijapazon kuhinja, predviđenih namirnica i stilova tretmana istih. Od ljubitelja klot bižuterije (vegani i vegetarijanci – prim. Vinovnik), pa preko Istoka, Balkana, Srbije, burgera, pica, do čuvenog fajn dajninga...

Organizatori su se potrudili da zaista uključe sve. Sitna zamerka sa moje strane organizatorima je to što nisu dali „vajld kard“ još nekolicini drevnih „kafančina“, sa tradicionalno najboljom na svetu, domaćom klopom. Mislim, ima, ali nikad dovoljno! Ruku na srce, u takvim objektima bi verovatno u deset evra „ušao“ komplet za dve osobe, pošto su cene inače niže nego po restoranima u žiži. No, moglo se tu nešto iskombinovati sa „pojačanom“ vinskom „doradom“, pa bi se pobila eskadrila muva jednim udarcem.

Pošto je prva, ambiciozna ali diskretna, BNR u pitanju, trebalo bi pružiti maksimalnu, zasluženu podršku. Gore navedene kafane su se u dobroj meri i pogasile usled nebrige publike, a ne hirom neuračunljivih vlasnika. BNR će dati svoj doprinos, u meri koja opet zavisi od odziva, baš tom povratku u restorane i očuvanju nekih „drevnih“ institucija dobre hrane, po kojoj smo uz lepotu žena, jedino i poznati širom planete. Spisak restorana koji su deo BNR-a, možete pogledati ovde. Organizatorima i restoranima želimo puno sreće, a gostima dobar provod. Apetit u Beogradu nikada i nije bio u pitanju.

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")