barell

Vest

28. septembar 2020.

Beg od ceremonija – Znamo se u Lazarevcu

Dok se svi odlažu za kasnije, Festival srpskih vina u Lazarevcu ide napred! U svakom smislu... Trideseti septembar, tri popodne, centar grada!

Ovogodišnji Festival srpskih vina u Lazarevcu, biće održan u glavnoj ulici ovog prelepog grada, tridesetog septembra, u sredu, sa početkom u 15 časova. Na zadovoljstvo svih Lazarevčana i brojnih gostiju raznih profila, od uvaženih ličnosti, ljudi iz vinske struke, osvedočenih enofila, pa do znatiželjnih građana, svoja vina će doneti i predstaviti oko pedeset vinarija. Biće tu izuzetan broj nedavno odlikovanih vina širom sveta, zatim vina kojima Lazarevčani već znaju svaku berbu, pa nešto rariteta, ali i nekih potpuno novih, perspektivnih „igrača“ u ovom svetu. Sve mere zaštite su preduzete i vinski Lazarevac 2020 ima sve moguće dozvole za sopstveno postojanje u ovom zdravstvenom nevremenu. Najomiljeniji vinski događaj može da počne!

Dakle, to je ono što će biti! Ono čega neće biti je jednako važno. Nema ceremonija svečanog otvaranja... Nema bine. Nema štandova sa sirevima i pršutom, iz bezbednosnih razloga. Nema hale, pošto je na otvorenom, a pre svega, nema skepse i organizatori se entuzijastički raduju ovom spektaklu. Termin je promenjen iz više razloga. Ako ostavimo Covid 19 po strani, prethodnih godina je jedini problem Festivala u Lazarevcu bilo preklapanje sa državnim praznikom koji je na neki način „pustošio grad“, zbog produženog vikenda. Kada je festival osmišljavan, Dan Primirja nije bio na listi praznika. Praznik je došao, a festival ostao u istom terminu. Sada se to menja. Ma šta mislili o moćima organizatora, ipak je lakše pomeriti događaj, nego državni praznik, složićemo se.

Ovogodišnji Lazarevac je osmišljen tako da postoji konstantna fluktuacija ljubitelja vina, a da opet, ne dođe do nekog oblika nebezbednog okupljanja. Brendirani štandovi vinarija će se nalaziti na komotmim odstojanjima (8 do 10 metara), pa je iz tog razloga značajno umanjen broj izlagača. Sa redovno više od 70, na 50. To i jeste neki optimum, pošto je taj broj vinarija moguće obići u zadatom vremenskom intervalu od 6 časova. Za sve više od toga, potrebna su ipak dva dana. Organizatori tradicionalno ne naplaćuju kotizacije izlagačima i nema ulaznica. Kauciranje čaša je ipak neizbežno. Konzumacija u neprikladnim (plastičnim) čašama je zabranjena, što je i logično.

Sve u svemu, Festival Srpskih Vina u Lazarevcu će se održati u sredu (30. septembar), sa početkom u 15 časova. Zbog velikog broja posetilaca i fantastične ponude očekuje se rekordna prodaja vina, po kojoj će se takođe, uz tradicionalnu ljubav koju Lazarevčani gaje prema vinu i vinarijama, od sada prepoznavati ovo „kolubarsko vinsko čudo“. Ako sve bude kako treba, sa ovom praksom će se nastaviti u budućnosti. Ni povratak u prelepu sportsku halu nije loš, samo više nije toliki izazov. Stari termin svakako više ne važi! Vidimo se u Lazarevcu!

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka