barell

Događaj

11. avgust 2017.

uNIŠtavanje

Glagolska imenica “uništavanje” je najverovatnije nastala iskustveno, nakon čestih odlazaka u Niš uz prateći fenomenalan provod. Festival, ponovo!

Po mnogima (uključujući i konsenzusni stav naše redakcije) najlepši vinski događaj u zemlji, samo što nije počeo. Ovogodišnji dvodnevni praznik vina (11. 08. - 12. 08.) okupiće po starom oprobanom receptu preko trideset izuzetno renomiranih proizvođača. U prelepom ambijentu Niške tvrđave održava se Naissus Wine & Fine Fair 2017! Bekgraund, odnosno narodski rečeno – muzičku pozadinu festivala činiće, već uobičajeno, čestiti živi zvuci sa bratskog Nišvila. Sve ukazuje na novi spektakl za pamćenje.

Kao po običaju, za ovakve tvrdnje i mi po tradiciji imamo konkretne dokaze. Naime, ne toliko pompezno najavljeni veliki umetnik, rodom iz Obale Slonovače, a po pasošu Francuz – Alpha Blondy, nastupaće u petak i to u smiraj prvog dana vinskog festivala. Svako ko se u petak nađe na vinskom festivalu, biće u jedinstvenoj poziciji da se uveri u (po nama) jedini pravi dobitni spoj kompletne palete vina i jednog muzičkog stava i pravca: Vino i rege, kao dva rođena brata. Kada smo pre par godina objavljivali tekstove na ovu temu, ne samo na našem portalu, već i po nekim mejnstrim medijima koji tretiraju istinsku kulturu, mada nije konkretno naglašeno, upravo smo i mislili na Alfa Blondija. Dobro, pomalo i na Tiken Jah Fakoly-ja, DUB INC... U svakom slučaju, rege iz Francuske. Samo da se Alpha dovoljno dobro čuje i to će biti... Ne, bolje ne može!

Između ostalog, zbog ovoga se ne sme propustiti petak u Nišu. Fenomenalna vina, gotovo "izmišljena" scenografija i vrhunski rege u pozadini obećavaju rezonantni efekat! Legendarni intro svakog koncerta - "Jerusalem", zatim "Peace in Liberia", pa "Boulevar De La Mort" i ostalo, uz naše prokupce će na tvrđavi zvučati moćnije nego ikad. No, da se vratimo mi konkretno vinu... Pored većine vinarija koje kaparišu pozicije godinu dana unapred, biće i nekih noviteta za nišku vinsku publiku. Ovo je jedini festival sa realnom listom za čekanje i ne može baš svako da izlaže. Pozicije se stiču godinama i kontinuitetom nastupa.

U smislu nadirućeg kvantiteta i vrtoglavog rasta kvaliteta, apsolutno nema sumnje da će Nišlije i njihovi dragi gosti biti u prilici da overe realan presek vinske scene. Organizator Predrag Peca Janković sa svojim timom i inače podiže standarde iz godine u godinu, pa se može reći da je u pitanju formalni festival, sa jakom pozadinom koju čine izuzetno korisne razmene iskustava, informacija, ali i dvodnevno intenzivno druženje u okviru esnafa. Gotovo da se zna i ko gde sedi za ručkom!?

O publici koja festival posećuje, nema potrebe trošiti prostor u članku. Retko fini svet, gotovo pa probran... Ne sumnjamo da će istinski ljubitelji vina, izuzetne niške dame i gospoda, ponovo uživati. Uzajamno poštovanje publike i proizvođača vina je na ovom festivalu i više nego transparentno. No, da ne davimo dalje. Petak i subota, Niška tvrđava... Inače, samo da dodamo, ako neko planira da odvoji jedan dan za festival, neka to bude petak, pošto se čovek lako zarazi lepotom, pa ostane i u subotu. Ko dolazi samo u subotu, mora znati unapred, da nema nedelje. Odnosno, nedelje ima, ali festivala ne!

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")