barell

Događaj

5. oktobar 2017.

BEGEF

Trodnevni Festival vina i gastronomije u svečanoj sali Skupštine Beograda (Stari Dvor) 6. X – 7. X i u kući Kralja Petra I, na Senjaku 8. X

Trodnevni BEogradski GastroEnološki Festival (BEGEF) će se premijerno održati u naredna tri dana. Od šestog do osmog oktobra na dve lokacije (prva dva dana na Starom Dvoru u svečanoj sali Skupštine grada, a poslednjeg dana u kući Kralja Petra.) biće predstavljena odabrana vina Srbije, kao i gastronomski specijaliteti sa zaštićenim geografskim poreklom i nekoliko uvaženih proizvođača rakije. Akcenat na ovoj manifestaciji koju organizuju Vinski Putevi Srbije (VPS) i naš portal, a pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za privredu, stavljen je pre svega na širok autohtoni vinski korpus, ali i na ono najbolje što vinska Srbija proizvodi.

Festival je na neki način došao u nevreme, pošto se berba privodi kraju. Četvrta epoha se uveliko bere, a i ono što je donedavno brano valja paziti. Institucije tipa čovek – vinarija, iz tog razloga verovatno neće baš sve učestvovati na BEGEF-u. Svi ostali, naravno da će biti tu. Malim festivalima nikada nije problem da nabrajaju izlagače, upravo zato što su mali. Najavljivanje svih vinarija koje će biti ugošćene u svečanoj sali Starog Dvora je ozbiljan posao. Očekuje se preko pedeset vinarija i mislimo da je to više nego dovoljno.

BEGEF će svečano otvoriti gradonačelnik Beograda u petak, u 16:30. Veliki broj diplomata, ljudi iz biznisa i publike sklone vinu, biće u prilici da degustira desetine i desetine vina koja su po svetskim takmičenjima pokupila značajne medalje i trofeje. Ono što je od ove godine naglašeno interesantno je činjenica da je među tim osvajačima medalja i trofeja sve više naših autohtonih sorti. Ako pretpostavimo, a ima osnova, da se mnoge naše vinarije snebivaju da uopšte šalju u svet „srpsku autohtoniju“, onda je potpuno jasno da će malo više kuraži u tim akcijama, stvoriti potpuno novu sliku o našoj vinskoj sceni.

Publika BEGEF-a će dobiti tu sliku na uvid već od sutra (6. oktobar). Očigledno je da se nešto mnogo lepo dešava i da je sam vrh države prepoznao polikomponentni potencijal proizvodnje vina. Vina kao imidž, kao prozor u dobronameran svet i kao privredni potencijal. BEGEF, u produkciji Vinskih Puteva Srbije je na neki način simbolički pritisak na taster. Posle BEGEF-a, više ništa neće biti isto.

Treći dan je rezervisan za prelepu kuću Kralja Petra Oslobodioca na Senjaku (Vase Pelagića 40), gde se u nedelju (8. Oktobra) od 12:30 predstavlja Vinski Put Beograd, odnosno vinarije sa tog puta i dva turističko ugostiteljska bisera, odnosno dva etno sela. U ovaj vinski put nisu uključene samo vinarije, već i popriličan broj ugostiteljskih i pratećih objekata, pa će i taj, treći dan, svakako ne po zvučnosti, ali sadržajno nesumnjivo, imati svojih, do sada neotkrivenih draži.

Dakle, petak 6. X (16:00 – 21:00), subota 7. X (10:00 – 14:00) na Starom Dvoru i nedelja 8. X (12:30 – 17:00) Kuća Kralja Petra, na Senjaku! Za dolazak je neophodna pozivnica (važi za sva tri dana i za dve osobe), koju možete najlakše nabaviti ako se javite porukom na našu FB stranicu. BEGEF je na neki način i uvod u veliki praznik sledeće nedelje: Međunarodni Dan Prokupca (14. oktobar). Pa da više ništa ne bude isto...

 

photo: Nenad M. Perić

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")