barell

Događaj

16. jul 2013.

Vinarija Čokot – Autohtonost na delu

Na Krugovom vinskom ruletu 15. jula 2013. kuglica se neumoljivo stropoštala u džep na kome piše „Vinarija Čokot“. Dobitak su podelili svi prisutni...

Uz priču o Župskom vinskom regionu nekako se najviše vezuju čestite starine, koji svoje vinograde održavaju decenijama, uredno pelcovani od novotarija, sa principom rada koji je u tom kraju davno utemeljen. Zato je veliko zadovoljstvo upoznati nekoga ko je mlad, perspektivan, izuzetno obrazovan, živi u Župi i malo drugačije kreira neodoljive tečnosti. Radovan Đorđević, čiji je logo kombinacija karakterističnog osmeha i poštenih vina, vlasnik je Vinarije Čokot.

Svojim vinima Radovan je dao zajedničko prezime „Experiment“. Ako je to bio pokušaj da se podsvesno, za svaku eventualnost, napravi ograda prema rezultatima u podrumu, onda je priča promašena. Ovaj Experiment je i više nego uspeo. Idemo redom:

Za sve tamjanike na tržištu tvorci tvrde, zaklinjući se u komšijina goveda i prateći folklor, da nema „krštavanja“, odnosno da su „čiste“. Nećemo ovoga puta ulaziti u to koliko zaista ima stopostotno čistih tamjanika. Mislim da nepažljivi radnik iz pilane može preteklim prstima jedne ruke da pokaže realan broj. E pa Radovanova Experiment tamjanika, po meni, može da se smatra čistom. Nenaparfemisana, krhka, nežna i baš slabašnog tela, njegova tamjanika ima sve sortne karakteristike, a posebno je krase raskošne kiseline. Ovo je jedna baš hrabra tamjanika.

Roze Experiment je kupaža 70% prokupca i 30% smederevke. Jako interesantno vino sa čitavim kaleidoskopom kiselina. Boja vina je možda malo jača za roze, ali dominantnu farbu prokupca iz sedamdeset godina starog vinograda gotovo da je nemoguće zauzdati.

Prokupac Experiment je svakako priča za sebe. Na nosu se diskretno oseća kaberne sovinjon, koga ima 10% i koji daje neverovatno dobar šmek ovom vinu. Dakle, frontalni napad višanja u svim oblicima i diskretna nota drveta... Boja tamno ljubičasta, srednje telo, sočni tanini, prelepa završnica... Svakako jedan od najboljih prokupaca u zemlji, perfektno odrađen. Iz čaše se očitava raskoš starosti vinograda, odnosno vrhunski kvalitet sirovine. Na Radovanu je ostalo samo da to kvalitetno grožđe profesionalno ispoštuje. Zaista sjajno vino.

Mladi, perspektivni i kvalitetni ljudi u našoj zemlji su naravno, junački i bogato podržani od strane struktura vlasti. Kada je pre dve godine Radovan (trenutno na doktorskim studijama) pokušao da dobije neke subvencije za nabavku opreme, odbijen je uz obrazloženje da mu podrum nije u legalnom objektu. Podrum od šezdesetak metara kvadratnih, nalazi se u okviru porodične kuće i zato Vinarija Čokot nije dobila ono što apsolutno zaslužuje. Pored toliko ubogih, nesretnih, polugladnih tajkuna koji u vino ulaze da bi obeleli krvavo (u svakom smislu) stečeni imetak, logično je da budući dr. Đorđević iz sela Starci nema tu šta da traži. Ne postoji ništa ljupkije od vlasti kojoj su smernice dejstva zacrtane likom i delom gospodina Superhika.

 

Profesor Dionisije

"Ako želite da u svom vinu imate dominantnu aromu vanile a da se ne petljate sa baricima, odradite šaptalizaciju vanil šećerom..."

(iz naučne publikacije "Nešto me cepa glava sabajle", dr. Rodoljub Čips)