barell

Vest

2. jun 2014.

Svi putevi vode u Niš

Osmi po redu, omiljeni mali festival vina u Nišu, sa preko dvadeset izlagača, na koloseku humanosti. U Domu Vojske, drugog juna, od 16 časova. Od 20 časova - humanitarna aukcija vina!

Ova kljakava i nesrećna druga polovina maja, koja je za nama, ostavila nas je, potpuno s pravom, bez nekoliko vinskih svečanosti. Neke su otkazane, neke pomerene, a neke poprimaju prikladan, humanitarni karakter. Na primer, Prvi festival vina Šumadije u Topoli je pomeren za sredinu juna, neki diskretno najavljeni festivalčići su otkazani, a osmi festival vina u Nišu, prethodno najavljen kao dvodnevni događaj, preinačen je u jednodnevni. Najnovija dešavanja u zemlji su ostavila posledice na program i ciljeve ovog vinskog okupljanja.

Festival će biti održan u Domu Vojske u Nišu, drugog juna, sa početkom u 16 časova, uz napomenu da od 20 časova počinje aukcijska prodaja vina, sa koje će kompletan prihod preko NUNS-a (nezavisno udruženje novinara Srbije) biti dostavljen novinarima iz poplavljenih područja. Da bi ovaj lep i humani gest organizatora ovog popularnog festivala u potpunosti opravdao svrhu, bilo bi korisno da se što više ljubitelja vina odazove i na taj način da lični doprinos. Nema sumnje da je svačiji doprinos u vremenu pred nama izuzetno značajan. Uostalom, onaj kome je samo veliko bogatstvo povod da bude human, ima ozbiljne šanse da umre nehuman. Zato u ponedeljak svi putevi vode u Niš!

Pored ovog festivala, u nastupajućoj nedelji je i SERSA (udruženje somelijera Srbije) najavila svoje humanitarno veče, Riznica vina nastavlja četvrtkom svoje aukcije, ovoga puta za narod Republike Srpske i tako dalje... Poplava nije vađenje slepog creva, pa da se posle sedam dana sa flasterom istrči iz bolnice. Ovde se radi o dugotrajnom i bolnom podizanju krovova nad glavom za mnoge koji su u ozbiljnom problemu. Vinski svet o ovome ima svest i zbog toga zaslužuje sve pohvale.

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon