barell

Vest

13. jun 2014.

Sajam „Šumadinaca“ – Kadar prvi, drugi put

Kada je pre mesec dana najavljen prvi sajam šumadijskih vina, desilo se ono što se desilo. Idemo ponovo...

Prvi sajam šumadijskih vina je pre par nedelja otkazan zbog PPS-a (podivljalih potoka Srbije). Za novi termin smo saznali odmah, ali umereno kontrolisano sujeverje nije dozvoljavalo da taj datum objavimo. Prosto, uvek može da nas opauči neki zemljotres, poplava, najezda skakavaca, pakao lažnih doktorata i ostale elementarne nepogode koje se ne mogu kontrolisati. Pošto je sada situacija bezbedna, ostaje nam samo da po drugi put najavimo prvo javno okupljanje okupljenih šumadijskih vinara i njihovih prijatelja.

Dakle, u subotu, četrnaestog juna, u podne, na staroj lokaciji, Kraljevskoj vinariji na Oplencu, biće otvoren prvi festival šumadijskih vina. Dan posle, predviđen je za pojedinačne posete vinarijama koje svoja vrata otvaraju zainteresovanim posetiocima. Vrlo je jednostavno: U subotu probate sve, pa u nedelju krenete u turneju po podrumima iz kojih je izašlo ono što vam se posebno dopalo. Toga će svakako biti, pošto se u ovom udruženju nalaze izuzetno ozbiljna vinska imena. No, računajte i sa iznenađenjima!

Donekle promenjeni program ove manifestacije ne bi trebalo da utiče na osnovni smisao sajma, odnosno detaljnu prezentaciju ovog vinskog klastera. Pored prezentacije i dobre zabave, dani koji su iza nas, a naročito oni pred nama, iziskuju i neizostavnu humanitarnu komponentu. Prihod od simboličnih 300 dinara za pojedinačni ulazak na sajam biće prosleđen ugroženima. Sasvim normalno i logično. Uostalom, vinari su raznoraznim okupljanjima, donacijama i aktivnim prisustvom na humanitarnim aukcijama već davali konstruktivan doprinos saniranju kataklizme. I neće na tome stati, naravno.

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld