barell

Vest

15. februar 2014.

Orezivanje na sve strane – Dominacija Svetog Trifuna

Po vinogradima širom zemlje, održani su tradicionalni obredi orezivanja loze u slavu Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i svega pratećeg

Četrnaesti februar, odnosno Sveti Valentin - Dan zaljubljenih, unutar Zapadnog Rimskog Carstva, kod nas lagano posrće pred Svetim Trifunom, što je razumno i logično. Oni kojima je vino blisko u bilo kom smislu, insistiraju na Trifunu. Sveti Valentin, poznatiji kao Dan zaljubljenih je poprilično sveže uvezen svetac u svakom smislu. Komunistička maloumna sekira je nama ovde branila svece bilo koje fele, kako naše personalne, tako i uvozne. Snalažljiviji, zapadni deo zemlje je daleko postojanije istrajavao u slavljenju onoga što im je bilo bitno. Popularno „Valentinovo“ je bilo obeležavano, a Sveti Trifun, kod nas isključivo u vinarskim ruralnim sredinama bez nabaždarenih udbaških sočiva.

Sa promenom sistema, sveci iz ilegale prelaze u modu, što se manifestuje nekritičkim prihvatanjem svega i svačega. Da ne širimo ovo, a mogli bi, potrebno je samo napomenuti da je civilizacijska obaveza svakoga da poštuje svačiji praznik. Međutim, sevap je da proslavlja svako svoga. Za valjano obeležavanje ove velike vinogradarske slave vrši se ritual orezivanja u samom vinogradu, seče se kolač i upućuju neformalne molbe Trifunu. Molbe se uglavnom odnose na hidrometeorološke prilike – odnosno: blokiranje grada, pristojan broj sunčanih dana, selektivne izlive kiše, satiranje bilo kakvog oblika bolesti u korenu i slično. Sveti Trifun na ovo gleda poprilično blagonaklono, tako da u poslednje vreme vinogradi rastu i sve bolje funkcionišu.

Tehnički je nemoguće organizovati centralnu proslavu na nivou otadžbine, pošto je zbiranje većeg broja vinara na jednom mestu nešto što ni Gestapo u top formi ne bi mogao da odšljaka. Po određenim vinskim regionima, kao što je recimo Župa, postoji tendencija da se veći broj vinara zaista i okupi na jednom mestu. Tamo je slava prelaznog tipa i svake godine je drugi vinar domaćin. Svako slavi za sebe, ali postoji centralni ritual i to je za svaku pohvalu. Malo kohezije nikada nije na odmet. Naprotiv!

Već smo se bavili na lagano satiričan način novobeogradskim vinogradima. Domaćinstvo Centralne proslave Svetog Trifuna za Novi Beograd i Beograd uopšte, na sebe je preuzela Srpska Kuća Vina. Osoblje vinoteke u glavnoj ulici Balkana – bulevaru Zorana Đinđića, uz logističku i personalnu podršku udruženja SERSA, koje je participiralo perfektno pečenim mladim papkarom muva kategorije, potrudilo se da kreira događaj koji ima smisla. Iako zamišljeno kao potpuno neozbiljno, ovo obeležavanje Svetog Trifuna se u SKV otelo šali i preraslo u simpatično dešavanje sa porukom. Čak je i legendarni vinograd od 600 mikrohektara orezan veštom rukom mladog i perspektivnog vinara Miloša Ilića, momka na privremenom radu u SKV. Da bi nešto postalo tradicija, neophodno je napraviti prvi korak. Ovaj korak ove vinoteke se mora podržati! Zaista je bilo i više nego simpatično!

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis