barell

Događaj

24. septembar 2013.

Najveće vinsko takmičenje na svetu - AWC Vienna u znaku Belog Brda

Neverovatan uspeh vinarije Belo Brdo na AWC Vienna! „Samo“ pet zlatnih i četiri srebrne medalje za fabriku čudotvornih napitaka iz Čerevića

Odmah po dospeću rezultata sa AWC Vienna usledio je poziv iz vinarije Belo Brdo. Znajući da ova naša prestižna vinarija poslovično na tom takmičenju postiže izuzetne rezultate, spremljeni su olovka i hartija da se to pedantno notira. Redakcija Vinovnika se nije ni u snu nadala da će biti neophodno dvaput zarezati olovku za detaljan popis. Uspeh smo, sasvim logično, doživeli i više nego lično. Uzorke vinarije Belo Brdo, koji su odlikovani na toj smotri, normalan čovek ne može ni da nosi u rukama. Jednostavno, mnogo je... A sada spisak vina koje je poslao u Beč gospodin Zeremski, zbog kojih bi Kraljević Marko prodao i Šarca, sa pratećom opremom:

Šardone (inox, 2012) – Srebro
Šardone (barik, 2012) – Srebro
Sovinjon Blan (2012) – Srebro
Rizling (2012) – Srebro
Alma Mons (2011) – Zlato
Pino Noar (2011) – Zlato
Merlo (2011) – Zlato
Pti Verdo (2011) – Zlato
Marselan (2011) – Zlato

U ovakvim situacijama se obično kaže: Ako smo nešto propustili, ne zamerite... Međutim, sve smo uredno popisali i to je to. Apsolutno brutalna dominacija i izuzetno veliki uspeh koji zaista ostavlja bez teksta. Beč je definitivno pokoren, čime se samo nastavlja tendencija sa ovogodišnjeg Dekantera. Polako ali sigurno, postajemo vinska zemlja sa kojom će se, već od danas, ozbiljno računati. Vinarija Belo Brdo je ovim uspehom istakla ozbiljnu kandidaturu za čelo kolone. Na Fakultetu Dramskih Umetnosti se uči „traženje svetla“. Belo Brdo je favorit iz senke koji uvek nepogrešivo pronađe to svetlo! Jedino što tu nema nikakve glume. To je vino. To je život. To je čisto...

Ove godine je na AWC Vienna po prvi put probijen magičan broj od 12000 uzoraka. Konkretno, na „rende“ je stiglo 12299 vina iz 39 zemalja. Pošto nemamo kompletne rezultate, možemo samo pretpostaviti da je Belo Brdo pokupilo oko dva promila svih nagrada ili oko pola posto, ako se gleda iz perspektive zlatnih i srebrnih medalja. Uz ove medalje, matematički je gotovo nemoguće da se vinarija ne okiti sa prestižne tri zvezde, kao i titulom - BEST NATIONAL PRODUCER OF THE YEAR 2013.

Uspeh vinarije Belo Brdo se može posmatrati iz više uglova. Potpuno je razumljivo da studiozan i predan rad uvek daju odgovarajuće rezultate. Da se tako dejstvuje u Čereviću uverio se svako, iole dobronameran, ko je upoznao na licu mesta proizvodni proces u vinariji. Smislena i jasna vizija u kombinaciji sa nepokolebljivom strasti, oseća se u bezmalo svakoj kapi vina koja napusti mesto svog nastanka. Sva ta vina iz Čerevića imaju jasnu klicu posebnosti i dominantan pečat prepoznatljivosti. Jednostavno, kada pijete vina vinarije Belo Brdo, onda sumnji mesta nema i mogućnost greške ne postoji! Kao što ne postoji greška ako se odlučite da svoju okolinu i sebe počastite bilo kojom bocom iz ove vinarije.

Interesantna stvar u čitavoj priči o dominaciji Belog Brda na AWC Vienna su zlatne medalje za sva crvena vina koje je vinarija poslala u Beč. Predrasuda o crvenim vinima iz Vojvodine se ovakvim razvojem događaja definitivno razbija u paramparčad. Uostalom, smisao postojanja predrasude i jeste u njenom uništenju. Vojvođanskom ravnicom, a naročito obroncima Fruške gore, može poteći crveno zlato... Ovoga puta je taj tok išao do Beča, a za dalje se ne zna. Nastavi li sa ovakvim radom, porodica Zeremski definitivno nema limite. Svaki njihov uspeh je ujedno i uspeh vinske Srbije. A vinska Srbija se pokrenula i to više ni Bog otac ne može da zaustavi... Sve čestitke vinariji Belo Brdo na ovom ogromnom uspehu!

 

Profesor Dionisije

"Ako želite da u svom vinu imate dominantnu aromu vanile a da se ne petljate sa baricima, odradite šaptalizaciju vanil šećerom..."

(iz naučne publikacije "Nešto me cepa glava sabajle", dr. Rodoljub Čips)