barell

Vest

30. avgust 2013.

Led sa nebesa uništio rod u velikom delu Šumadije

Petnaestak minuta je bilo dovoljno da grad satre sve pod sobom u srcu Srbije. Najteže posledice nevremena trpeli su i trpeće: Topola, Kragujevac, Aranđelovac...

Sve činjenice su ukazivale na to da će 2013. godina biti rekordna sa stanovišta prinosa voća u Šumadiji. U sredu popodne su sva nadanja otišla u paramparčad. Grad impozantnih proporcija uništio je gotovo sav rod grožđa, jabuka, nektarina, kasnih sorti šljive... Posledice ove meteo kataklizme se još uvek u fazi sabiranja, ali prema prvim procenama, šteta nikako nije manja od 10 miliona evra. Prema rečima gospodina Aleksandrovića, vlasnika eminentne Vinarije Aleksandrović, nije u pitanju samo ovogodišnji rod, pošto će se posledice ove kataklizme osetiti i narednih godina.

Normalna i ljudska reakcija na ovako tragičnu vest je „Zašto se nije sprečilo?“ Za sprečavanje ovakvog vida kataklizme postoje nadležne službe. U ovom konkretnom slučaju su to sistemi protivgradne raketne zaštite. Oni se, opet, brane kako umeju: „Ispalili smo obe rakete koje smo imali.“ „Zašto ih niste kupili više?“ „Od kojih para?“ Pitanjem na pitanje... Sada je svakako gotovo. Naravno da je ispaljeno sve što je bilo na lageru, ali se postavlja pitanje samog lagera. Zar je zaista moguće da se ne mogu obezbediti ozbiljnija sredstva za prevenciju pošasti? Same protivgradne rakete nisu stoprocentno efikasne, ali to je ono što se može. Ostaje gorak ukus da nije učinjeno dovoljno. Nije učinjeno sve što se može i to je ono što boli. Prevencija je majka svih terapija.

Ovako kako se radi trenutno, apsolutno je neodrživo. Uništavanje uzroka najefikasnije leči posledicu. Poljoprivreda je trenutno jedan od naših retkih aduta. Neophodna su daleko veća ulaganja u polikomponentno negovanje tog aduta. Sistemi zaštite od elementarnih nepogoda spadaju u suštinsku stvar od državnog značaja. Od više sile nekada nema pomoći, ali je moguće toj višoj sili bar malo vezati ruke. „Neće valjda“, spada u idiotske defanzivne taktike, ali je ovde taj pristup nedopustivo čest. Nama nije potreban efikasniji model zaštite od postojećeg, već je neophodan najefikasniji mogući model. Sa tim nema kockanja. I za to MORA biti para.

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis