barell

Vest

1. novembar 2014.

Finale takmičenja za najboljeg somelije(r)a u beogradskom hotelu Zira

U organizaciji nacionalnog udruženja somelije(r)a - SERSA, danas se završava dvodnevno takmičenje. Trojica finalista su: Miloš Šeša, Vlada Stojanov i Srđan Janjić

Zanimanje somelije(r), koje neki trapavo prevode na srpski pa ispadne „vinonoša“, vrlo je zahtevan posao. Najčešće je to umetničko klizanje po: ukusima, materijalnim mogućnostima i živcima konzumenata unutar ugostiteljskih objekata. Nažalost, u našoj, kao i mnogim drugim zemljama, ovo nije formalno priznato zanimanje. Vinska, najdobroćudnija moguća metastaza u Srbiji neminovno će za sobom povući i zvanično priznavanje ovog zanimanja. Dok ne osvane dan u kome će unutar radnih knjižica, ovih, mahom sjajnih mladih ljudi, pisati i zvanično somelije(r) ili bar vinski konobar, ostaje im da se u okviru svog nacionalnog udruženja – SERSA, povremeno takmiče za zvanje najbolje(g) među jednakima. Ovogodišnje dvodnevno takmičenje je upravo u toku.

Prvi dan takmičenja je eliminacionog karaktera i sastoji se od teoretskog i praktičnog segmenta. Ako bi ovde rekli da su za siguran prolaz u finale neophodni: znanje o vinu, manuelna i verbalna spretnost, šarm, opšte obrazovanje, obaveštenost na dnevnom nivou i maniri, onda je potpuno jasno da bi kao takvi mogli direktno u Vladu, pošto je to danas retkost. Doduše, takve kadrove u vrhu zemlje i nemamo, ali to nije tema. Ispunjavati gore navedeno u okviru mogućnosti, poštovati kodekse i biti spreman na svakodnevno unapređivanje i usavršavanje, osnovne su ljudske i profesionalne karakteristike mladih dama i gospode koji su se na ovo takmičenje prijavili. U finale se probila donekle očekivana trojka ali poznajući neke koji nisu preskočili taj stepenik, sigurni smo da su nijanse odlučivale.

Za zvanje najboljeg će se boriti:
Novosađanin Miloš Šeša, veliki profesionalac i izuzetno šarmantan momak iz Novog Sada.
Beograđanin Vlada Stojanov, momak u vrtoglavom poslovnom usponu, naročito nakon osvajanja ASI diplome, druge po redu u Srbiji.
Naš „Kanađanin“ Srđan Janjić, najstariji takmičar, inače predstavnik Srbije na poslednjem svetskom prvenstvu.

Mi ćemo sa svoje strane ispratiti na licu mesta finale u hotelu Zira od 14 časova, a trojici „preteklih“ takmičara najiskrenije želimo sve najbolje. Pošto ne postoji zvanični pozdrav u kontekstu bodrenja, hvatamo se starog srpskog sporta nad sportovima – improvizaciji: „Momci, dabogda vam poispadali dekanteri!“

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon