barell

Vest

1. novembar 2014.

Finale takmičenja za najboljeg somelije(r)a u beogradskom hotelu Zira

U organizaciji nacionalnog udruženja somelije(r)a - SERSA, danas se završava dvodnevno takmičenje. Trojica finalista su: Miloš Šeša, Vlada Stojanov i Srđan Janjić

Zanimanje somelije(r), koje neki trapavo prevode na srpski pa ispadne „vinonoša“, vrlo je zahtevan posao. Najčešće je to umetničko klizanje po: ukusima, materijalnim mogućnostima i živcima konzumenata unutar ugostiteljskih objekata. Nažalost, u našoj, kao i mnogim drugim zemljama, ovo nije formalno priznato zanimanje. Vinska, najdobroćudnija moguća metastaza u Srbiji neminovno će za sobom povući i zvanično priznavanje ovog zanimanja. Dok ne osvane dan u kome će unutar radnih knjižica, ovih, mahom sjajnih mladih ljudi, pisati i zvanično somelije(r) ili bar vinski konobar, ostaje im da se u okviru svog nacionalnog udruženja – SERSA, povremeno takmiče za zvanje najbolje(g) među jednakima. Ovogodišnje dvodnevno takmičenje je upravo u toku.

Prvi dan takmičenja je eliminacionog karaktera i sastoji se od teoretskog i praktičnog segmenta. Ako bi ovde rekli da su za siguran prolaz u finale neophodni: znanje o vinu, manuelna i verbalna spretnost, šarm, opšte obrazovanje, obaveštenost na dnevnom nivou i maniri, onda je potpuno jasno da bi kao takvi mogli direktno u Vladu, pošto je to danas retkost. Doduše, takve kadrove u vrhu zemlje i nemamo, ali to nije tema. Ispunjavati gore navedeno u okviru mogućnosti, poštovati kodekse i biti spreman na svakodnevno unapređivanje i usavršavanje, osnovne su ljudske i profesionalne karakteristike mladih dama i gospode koji su se na ovo takmičenje prijavili. U finale se probila donekle očekivana trojka ali poznajući neke koji nisu preskočili taj stepenik, sigurni smo da su nijanse odlučivale.

Za zvanje najboljeg će se boriti:
Novosađanin Miloš Šeša, veliki profesionalac i izuzetno šarmantan momak iz Novog Sada.
Beograđanin Vlada Stojanov, momak u vrtoglavom poslovnom usponu, naročito nakon osvajanja ASI diplome, druge po redu u Srbiji.
Naš „Kanađanin“ Srđan Janjić, najstariji takmičar, inače predstavnik Srbije na poslednjem svetskom prvenstvu.

Mi ćemo sa svoje strane ispratiti na licu mesta finale u hotelu Zira od 14 časova, a trojici „preteklih“ takmičara najiskrenije želimo sve najbolje. Pošto ne postoji zvanični pozdrav u kontekstu bodrenja, hvatamo se starog srpskog sporta nad sportovima – improvizaciji: „Momci, dabogda vam poispadali dekanteri!“

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")