barell

Vest

9. april 2014.

Diplome, sertifikati, imenovanja, zvanja... Skupština udruženja somelijera Srbije

Više titula, zvanja, značaka i diploma, nego članova... Ne, nismo bili na crnogorskom plemenskom zasedanju, već na skupštini udruženja somelijera Srbije (SERSA)

Vanredna skupština Udruženja Somelijera Srbije (SERSA), održana je u hotelu Zira osmog aprila tekuće godine. Ova skupština, sazvana po hitnom postupku, još jedan je prilog tezi o intenziviranju agilnosti ovog esnafskog udruženja. Pored izvesnih, jednoglasno izglasanih promena statuta, sa ciljem podizanja nivoa operativnosti, sednicu je obeležio i diskretan svečarski karakter. Naime, Vlada Stojanov, član ovog udruženja, inače i primer kako se u jednom poslu može vrtoglavo napredovati ako imate volju, kapacitet i dovoljno dara, postao je nominalno drugi čovek sa našim pasošem, a sa zvaničnim ASI (svetska asocijacija somelijera) sertifikatom. Prvi sertifikat je već godinu dana u vlasništvu Mine Majstorović Mirković. Redakcija Vinovnika iskreno čestita g. Stojanovu na ovom lepom, ali bez sumnje zasluženom priznanju.

Poput svake institucije koja insistira na zdravlju, SERSA je pribegla izvesnim personalnim rokadama, pa i novitetima u svojoj organizaciji. Na mesto predsednice skupštine izglasana je Milica Smoljanić. Novi direktor je Ivan Nikolić, a na mesto odgovornog lica za odnose sa javnošću izabran je Miloš Milosavljević. Miloš je imao i dve protivkandidatkinje, koje se nisu pojavile na sednici, tako da su im šanse za izbor bile mršave. Inače, ovo formacijsko mesto nosi sa sobom poseban stepen odgovornosti, pošto se tim poslom niko do sada nije sistematski bavio. Sve se svodilo na sporadične pojedinačne medijske „incidente“, uglavnom članova rukovodstva. „Sveži“ predsednik udruženja Dejan Živkoski ulaže popriličan napor da se imidž SERSE kvalitativno izmeni u pozitivnom smislu, pa bi bilo mudro da kao takav bude podržan u ovom segmentu. Kao neprofitabilno udruženje, SERSA nije u mogućnosti da na takvo mesto dovede ozbiljnog profesionalca („Nemamo pare, a i da imamo, odakle nam?!“), pa se u takvim slučajevima pribegava biranju najboljeg od postojećeg.

Što se tiče članstva, ono je uvećano za nekoliko novih somelijera, kojima su ovom prilikom dodeljene i diplome. Članstvo je, po novom, podeljeno u tri kategorije: aktivni, pasivni i počasni... Aktivni su svi oni koji završe početni kurs SERSA i ponašaju se u skladu sa pravilima udruženja. Pasivni su oni koji ne žele da budu aktivni, odnosno ne plaćaju simbolične godišnje članarine, kao i oni koji završe neki od silesije mikro kursića kojima SERSA polako preplavljuje vinski etar. Počasni članovi će postati oni, koji po rečima predsednika, imaju dobru volju, kao i mogućnost da doprinesu udruženju, a ne traže ništa za uzvrat. Naravno, ako to danas uopšte može postojati?!

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")