barell

Vest

8. maj 2014.

„Udruži se i kad možeš sam!“ Prvi Festival šumadijskih vina u Topoli

Udruženje vinara Šumadije u samostalnoj produkciji organizuje sedamnaestog i osamnaestog maja ove godine, prvi Festival šumadijskih vina. Lokacija – Kraljevska vinarija

„Sa mesta odakle je sve počelo u modernom srpskom vinarstvu i vinogradarstvu...“, po rečima g. Božidara Aleksandrovića, predsednika Udruženja vinara Šumadije, medijima je predstavljen predstojeći – Prvi Festival šumadijskih vina. Festival je, naime, zamišljen kao interesantno polikomponentno okupljanje ljubitelja vina, pisane reči, muzike i istorije. Epicentar dešavanja će biti na lokaciji, na kojoj je festival i predstavljen - funkcionalnom muzeju Kraljevske vinarije u Topoli.

Organizator festivala, odnosno Udruženje vinara Šumadije, nastalo je potpuno spontano, kao nadgradnja „zakonski nametnutog“ okupljanja registrovanih podruma u cilju zaštite geografskog porekla. „Šumadinci“ su otišli korak dalje i napravili monolitno udruženje, što je za svaku pohvalu. Očigledna manifestacija te monolitnosti je svakako predstojeći festival. Prezentaciju vinskih dostignuća svih vinarija koje čine Udruženje, podržaće izuzetno bogat prateći program: nekoliko panel diskusija, književno – scenski nastupi, koncerti prikladne muzike, edukativni sadržaji, izložbe... I više nego dovoljno da bi se privukla publika širokog spektra. Cilj je demonstracija svega što Šumadija može da ponudi. A Šumadija ima šta da ponudi...

Više puta naglašavana komparacija sa Toskanom, iz ove vizure može delovati neumesno. Međutim, kako je naveo g. Aleksandrović, pre samo četrdesetak godina, ta ista Toskana je bila u daleko lošijoj formi od Šumadije danas. Sportski i borbeni duh ovog kraja, uz istrajavanje na ovom embrionu sloge i udruživanja, trebalo bi da Šumadiju u nekom razumnom roku lansiraju na mesto koje joj pripada. E sad, koje je to mesto, pokazaće vreme, trud i rad. U subotu, sedamnaestog maja, videćemo gde smo trenutno. Sledeći dan je radno nazvan „Dan otvorenih vrata vinara Šumadije“ i tada će posetioci biti u prilici da pojedinačno posećuju vinarije. Pošto je retko ko u situaciji da vizite obavlja helikopterom, sasvim je logično da se sedamnaestog, na licu mesta u Kraljevskoj vinariji napravi selekcija i plan. Vinari su izuzetno zauzeti ljudi, ali će osamnaestog maja biti na raspolaganju svim zainteresovanim ljubiteljima vina.

Četrnaest članova Udruženja vinara Šumadije (u narednih pet godina se predviđa tripliciranje članstva), podelilo je između sebe operativna zaduženja ne bi li se utabala jasna staza kojom će se ovaj projekat kretati. Ovako kako je najavljena, ta staza može komotno da očekuje i asfaltiranje.

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)