barell

Vest

30. april 2014.

„Župa“ po treći put - Da se organizator ne naljuti

Kada poželite da vam potpuno pust sajam postane i avetinjski prazan, onda ga poput neurotične pudle šetate po kalendaru. Treći međunarodni sajam vina „Župa 2014“, mesec dana ranije

Na zvaničnom sajtu http://www.sajamvinazupa.org.rs/ stoji:
„Obaveštavamo Vas da će u Aleksandrovcu Župskom u Hali sportova 02. i 03. maja 2014. biti priređen TREĆI MEĐUNARODNI SAJAM VINA  „ŽUPA 2014“.
Pozivamo Vas da na Sajmu učestvujete sa svojim najboljim vinima.
Ocenjivanje vina obaviće se  26. i 27. aprila 2014. godine od strane stručne komisije na čelu sa dr Slobodanom Jovićem, profesorom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Sajamske aktivnosti biće obogaćene nizom sadržaja. Uz medije na Sajam su pozvani i predstavnici hotelijera, turistički radnici i drugi poslenici i ljubitelji vina...“

Konferencija za štampu povodom ovog događaja je (valjda) održana pre dve nedelje, ali (verovatno) zbog „blagonaklonog“ pisanja Vinovnika o prethodnom sajmu, nismo obavešteni o održavanju iste. Letimičan pregled spiska medijskih sponzora ovog sajma izaziva nevericu. Prosto je nemoguće da angažovanje tolikog broja formalno ozbiljnih i praćenih medija nije privukao više od šačice prolaznika. Nešto se tu masno ne uklapa. Ne sumnjamo da će se i ovog puta odazvati reprezentacija vinara Župe, uz respektabilne goste. Iz velikog poštovanja prema njima, apelujemo na publiku da se ovoga puta i pojavi.

Iskreno se nadamo da će ovoga puta situacija biti bolja nego prethodne godine. Samo da se izbegne slučaj opšteg druženja ispred hale dok jedan vinar sa lakoćom opslužuje osam štandova, odnosno imitira zeku iz luna parka koji jurca tamo vamo. Pa onda rotacija... Ipak su to ozbiljni ljudi, vrsni vinari i ako već dolaze i donose svoja vrhunska vina na uvid javnosti, red je da se ispoštuju. Aleksandrovac je nesumnjivo vinska prestonica ovog prostora i kao takav zaslužuje ozbiljan vinski sajam. E sad, da li je u pitanju značajno poboljšan ovaj ili neki drugi, reći ćemo nakon ovog, kroz nekoliko dana. Naše je da publiku pozovemo na ovaj, pa makar se organizator i naljutio što mu bez njegovog znanja prizivamo goste. Garantovano je da će odličnih vina biti, a sve ostalo je, u suštini, manje bitno. Pojavite se!

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis