barell

Vest

14. septembar 2013.

Župska berba – Jubilarni pedeseti put, Aleksandrovac (19.09.13 – 22.09.13)

Legendarna vinska fontana, predstavljanje reprezentacije župskih podruma i prateći sadržaji za očekivanih pola miliona posetilaca

U Aleksandrovcu se za jubilarnu, pedesetu Župsku berbu, zaista očekuje oko pola miliona posetilaca. Za razliku od poslednje manifestacije, tzv. Internacionalnog festivala vina, koji je održan gotovo u tajnosti: „Gle, ušlo dvoje... Ma zalutali“, Župska berba je ipak priča za sebe. Karakteristična Vinska ulica, Vinska fontana, bogat program kulturno - umetničke prirode i sjajna ponuda najboljeg što Župa ima, uz poslovičnu srdačnost i gostoljubivost domaćina, gotovo da garantuju lep, kreativan i hedonizmom zacementiran provod.

Ove godine je čitava priča podignuta za stepenik više, pošto je u pitanju pedeseto okupljanje vascelog naroda koji drži do vinskog, kao i ostalih segmenata kulture. Manifestacija jeste za najtopliju preporuku iz više razloga. Pre svega, Župa je teritorija od više sile predodređena za vrhunske izdanke vinove loze, zatim, taj kraj je od davnina naselio dobar i predusretljiv svet i kao treće, a ne manje važno – vino se generalno budi u našoj zemlji. Kvalitet grožđa koje raste u tom kraju apsolutno garantuje bar pristojan kvalitet vina, ako se kao vinar i ne trudite previše. Trud i rezultati, od te srednje vrednosti za nikakav trud, rastu dalje proporcionalno. Pošto truda ima i više nego dovoljno, nećete pogrešiti ako se „zaglavite“ na bilo kom štandu.

Domaćini manifestacije, odnosno opština Aleksandrovac i TO Aleksandrovac, preko svojih glasnogovornika naglašavaju da neće doći do trošenja budžetskih sredstava za organizaciju. To je naravno, za svaku pohvalu. Izdavanje javnih površina u zakup, uz rentiranje reklamnog prostora, predstavlja materijalnu bazu za održavanje ove izuzetno značajne turističko - privredne manifestacije. Vidimo se u Aleksandrovcu!

 

Profesor Dionisije

"Ako želite da u svom vinu imate dominantnu aromu vanile a da se ne petljate sa baricima, odradite šaptalizaciju vanil šećerom..."

(iz naučne publikacije "Nešto me cepa glava sabajle", dr. Rodoljub Čips)